onsdag den 21. november 2012

"Snowtown": Seriemorderens lærling - interview med Justin Kurzel

På fredag 23. november viser Cinemateket i København det grumme drama "Snowtown", der indgår i filmhusets serie af nye australske film. "Snowtown" fra 2011 undersøger de psykologiske mekanismer bag Australiens mest bestialske seriemord.

Jeg interviewede filmens debuterende instruktør, Justin Kurzel, for Politiken, da "Snowtown" deltog i filmfestivalen CPH PIX i april 2012.

Lucas Pittaway som Jamie i "Snowtown" (2011) | © IFC Films

INTERVIEW MED JUSTIN KURZEL OM "SNOWTOWN":
Ondskaben i forstæderne
Brian Iskov for Politiken FILM, 12. april 2012

I 1990'erne voksede Justin Kurzel op i Gawler, en forstad til Adelaide i det sydlige Australien. Han anede ikke, at nogle af kontinentets værste seriemord fandt sted bag parcelhusdørene fem minutter længere oppe ad vejen.
Her nåede John Bunting og hans tre medhjælpere i årene 1992-99 at torturere og dræbe elleve af deres naboer. Ligene blev parteret og puttet i tønder med syre, som morderne gemte i en nedlagt bank i flækken Snowtown 145 km længere nordpå.

»Siden historien om »bodies in barrels« kom frem i 1999, har bynavnet Snowtown været forbundet med drabene,« fortæller Justin Kurzel over telefonen fra Australien. Fordi pressedækningen fokuserede på sagens makabre sider, savnede han et dybere indblik i baggrunden for de horrible hændelser. Nu behandler Kurzel det nationale traume i sin debut som spillefilminstruktør, "Snowtown".

Justin Kurzel, instruktør af "Snowtown" (2011) | © IFC Films

Trods den urovækkende atmosfære er filmen ingen traditionel seriemordergyser, men snarere grum socialrealisme, idet publikum oplever rædslerne gennem den 16-årige Jamie Vlassakis (spillet af Lucas Pittaway). Ligesom andre af kvarterets fortabte sjæle har Jamie været udsat for seksuelle overgreb. "Snowtown" skildrer hans idolisering af den handlekraftige tilflytter John Bunting (Daniel Henshall), og dermed bliver filmen ifølge instruktøren »en forskruet kærlighedshistorie« mellem en faderskikkelse og hans reservesøn.

»Jamie mangler et mandligt forbillede, en mentor. Han lever i en verden af apati og føler, han fortjener de overgreb, han bliver udsat for af sin halvbror og den pædofile genbo. Tragedien er, at den person, som giver Jamie styrke og identitet, er en slags djævel,« siger Justin Kurzel.

Lucas Pittaway og Daniel Henshall i "Snowtown" (2011) | © IFC Films

Nærmest som i en western kommer den fremmede frelser ridende ned ad hovedgaden på sin motorcykel og vækker byen af dens døs. Modsat klicheen på en seriemorder var John Bunting ingen enspænder, men derimod en omgængelig og vellidt mand. »John var meget aktiv i lokalsamfundet, og flere af ofrene kendte ham personligt,« bekræfter Justin Kurzel.

John Bunting samlede sine naboer omkring middagsbordet, lagde øre til deres problemer og tilbød at gøre noget ved dem. Hans karisma forførte letpåvirkelige mennesker til at holde tand for tunge med hans ugerninger – ligesom en sekterisk leder, funderer Justin Kurzel.

»John Bunting kunne være blevet prædikant eller fodboldtræner. Jeg tror virkelig, at John ønskede at gøre en indsats mod lokalområdets dårligdomme, men hans psykopatiske blodtørst korrumperede hans ideologi og blev hans undergang.«

Justin Kurzel mener, at John Bunting tog Jamie Vlassakis under sine vinger, fordi han havde oplevet seksuelt misbrug på sin egen krop: »Den slags har det med at påvirke offerets seksuelle identitet og komme til udtryk gennem vold.«



Siden filmens urpremiere i april 2011 har "Snowtown" fået ry for at indeholde passager, som er næsten ubærlige at være vidne til. Men Justin Kurzel fortæller, han måtte udelade hundredvis af detaljer fra retsudskrifterne, da virkeligheden var alt for barsk:

»Bødlerne behandlede deres ofre på måder, der gik langt ud over, hvad man tør forestille sig. Jeg måtte være meget nøjeregnende med, hvad jeg valgte at vise i "Snowtown" – også fordi emnet er så ømtåleligt. Flere af de lokale var imod, at vi lavede en film om mordene, og det forstår jeg så udmærket. Men da vi castede og optog i kvarteret mærkede vi også, at mange beboere havde behov for at tale om, hvad der skete dengang.«

"Snowtown" vises i Cinemateket, Gothersgade fredag 23. november 2012 kl. 21.15. Filmen, der også er kendt som "The Snowtown Murders", er udgivet på dvd og blu-ray i Australien og England.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar