fredag den 7. december 2012

50 år med DR's julekalender: Ingrid og Lillebror - og noget om nisser (1971-72)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: BOB GOLDENBAUM MINDES INGRID & LILLEBROR


1971: Hos Ingrid og Lillebror

Allerede i 1967 havde Ingrid og Lillebror introduceret årets tv-julekalender, ”Kender du Decembervej?”. I 1971 fik det populære værtspar fra B&U's ”Kikkassen” deres egen kalenderudsendelse, ”Hos Ingrid og Lillebror”. Det var i øvrigt første gang, at seerne kunne modtage "Børnenes Julekalender" i farver.

I en julestue, som er identisk med billedet på årets trykte kalender, hygger Ingrid og Lillebror med julepynt, kager og konfekt. Hver dag viser parret desuden film med bl.a. Rasmus Klump og klip fra de foregående års kalenderserier - herunder seerfavoritten Magnus Tagmus.

I løbet af december får Ingrid og Lillebror også besøg i studiet af dukkerne fra bl.a. "Hvad en møller kan komme ud for" (1970). På den måde havde "Børnenes Julekalender" i 1971 reelt karakter af et clip show med genbrug fra tidligere år.

SE 1. AFSNIT AF "HOS INGRID OG LILLEBROR" (1971) på dr.dk

Ellers fulgte Ingrid og Lillebrors juleudgave det sædvanlige magasinformat fra parrets ”Kikkassen”-udsendelser.
”Jeg synes nu ikke, julekalenderen var vores bedste,” siger Bent "Bob" Goldenbaum, hvis Lillebror-dukke havde dannet tv-par med pædagogen Ingrid Skovgaard siden 1966. Året efter julekalenderen, i 1972, blev Ingrid og Lillebror kåret som årets tv-favoritter i Se & Hør.

”Oprindelig var vi jo værter, som skulle fortælle, hvad der kom i programmet. Men så blandede Lillebror sig, og det blev populært, for det gav noget liv. Derfor fik vi mere spilletid til at for- og efterbehandle de indlagte film. Nogle gange fik vi hele programfladen,” fortæller Bob Goldenbaum til Bries Blog-O-Rama.

Bob Goldenbaum benyttede sig gerne af improvisation, når hans frække snoredukke Lillebror spillede verbal pingpong med naturtalentet Ingrid Skovgaard.
”Der var ikke skrevet meget ned på forhånd, og Ingrid kunne somme tider blive overrasket over, hvad Lillebror sagde. Det rystede hende lidt til at begynde med. Men efterhånden fandt Ingrid ud af, at hun bedre kunne slappe af foran kameraet, når hun morede sig. Til sidst opfordrede hun mig til at hyle hende ud af den,” siger Bob Goldenbaum.

Ingrid og Lillebrors popularitet var fortsat på sit højeste, da Ingrid Skovgaard i 1976 sagde sit job i B&U op med en times varsel. Ingrid ønskede at hellige sig sine egne børn og har ikke siden optrådt i tv.

Bob Goldenbaum genoplivede siden Lillebror som perfid solofigur i Mikael Bertelsens satireprogram ”Bertelsen – de uaktuelle nyheder” (DR2, 2002).

Lillebror og Ingrid Skovgaard i "Kikkassen" | © DR

Besøg fra Ledvogterhuset

Til juleaftensdags finale af "Hos Ingrid og Lillebror" hentede produceren Thorkild Demuth alle de dukker frem, som han kunne opstøve fra B&U's tidligere julekalenderserier. ”Ellers kunne Ingrid og Lillebror ikke nå rundt om juletræet,” forklarer han.

Den 24. december kom også Jens og Rie, hovedpersonerne fra 1969-julekalenderen ”De to i ledvogterhuset”, på visit i julestuen. Jens Okking og Anne Marie Helger deltog i festlighederne som tak for, at Ingrid og Lillebror havde besøgt dem i ledvogterhuset to år forinden.

Thorkild Demuth bliver helt rørt, når han mindes den scene i sidste afsnit af "Hos Ingrid og Lillebror", hvor en intens Jens Okking snakker gaver og kalendersange med Lillebror (indtalt live af dukkeføreren Bob Goldenbaum). Hele sekvensen er skudt i ét take med to kameraer, og det længste klip får lov til at køre hele tre minutter uden afbrydelser.

”Bob og Jens improviserede hele deres lange dialog. ”Start Ampex-båndet – vi skal nok sige til, når vi ikke kan mere,” sagde de. Det var så flot. Jeg sad og tudede snot, da jeg genså klippet på internettet for nylig,” siger Thorkild Demuth til Bries Blog-O-Rama.

SE 24. AFSNIT AF "HOS INGRID OG LILLEBROR" (1971) på dr.dk

Succes på alle fronter

At Ingrid og Lillebror allerede var etablerede børne-tv-navne, da parrets julekalender havde premiere i 1971, fik betydning for salget af lågekalendere det år. Efterspørgslen var så overvældende, at DR efter tre dage måtte melde udsolgt af et oplag på 372.000 eksemplarer.

Tusinder af forældre stod i en slem knibe, fordi de havde lovet deres børn en kalender, berettede Politiken. Avisen kunne samtidig berolige landets fortvivlede familier med, at et ekstra oplag på 10.000 allerede var bestilt hos trykkeriet.
”Ingen kunne vide, at succesen ville blive så stor”, udtalte en forbløffet Jimmy Stahr fra B&U.

Kalenderkunstner: Ellis Werner (1971)

HOS INGRID OG LILLEBROR (1971)
Dukkespillere: Vibeke Kühl, Hanne Willumsen, Finn Bentzen.
Musik: Jane Otzen, Povl Kjøller.
Stemmer: Inge Ketti, Jørn Rose og Harmoniorkestret Kærne.
Overskuddet går til hjælp til handicappede børn i Chile. 



1972: Noget om nisser

Efter fem kalendere i streg mente produceren Thorkild Demuth, at han havde lavet sin sidste tv-julekalender for DR. Men så fik han alligevel en idé til endnu en decemberserie med snoredukker.

”Jeg forestillede mig en julekalender med nisser, der boede under jorden og fortalte hinanden om, hvor dramatisk det var at være nisse om sommeren. Det var nemlig uhyggeligt, for en sort kat bliver til et kæmpe uhyre, og der er ræve og musvåger på færde,” fortæller Thorkild Demuth til Bries Blog-O-Rama.

Thorkild Demuth tog kontakt til Benny E. Andersen, grundlæggeren af den omrejsende teatergruppe Comedievognen (ikke at forveksle med forfatteren Benny Andersen). Han skrev manuskriptet og sangteksterne til ”Noget om nisser”, der blev DR's julekalendertilbud i 1972.

SE UDVALGTE AFSNIT AF "NOGET OM NISSER" (1972) på dr.dk

Danmarks Radios presseomtale af ”Noget om nisser” lød som følger:
”Hver dag åbnes en låge, hvis indhold er et af vinterens dyr. Så kommer seerne på besøg hos de fire nisser, der bor i højen. De fire nisser hedder Skræppe, Arve, Røllike og Ranunkel, og disse blomsternavne har de, fordi de også har et liv om sommeren.
Hver dag ser vi da også en tegnefilm – i en helt ny teknik [silhuetfilm], opfundet af scenografen Jørgen Espen-Hansen – der viser en oplevelse fra sommeren. Bagefter er vi tilbage i højen, hvor der leges, synges og danses på livet løs.
De gamle lege og sange er fundet frem fra gemmerne af lederen af folkemusikhuset i Hogager [Thorkild Knudsen], og musikken leveres af smeden i Hogager, Ewald og Hardy Thomsen, en røgter ved navn Vetter og Benny E. Andersen. På skærmen er det dog græshoppen og larven, der leverer henholdsvis violinerne og harmonikaerne.”
Eksempler på Jørgen Espen Hansens silhuetfilm fra "Noget om nisser" (1972) | framegrab © DR

”Noget om nisser” vakte ikke megen begejstring hos datidens anmeldere.
”Fra et pædagogisk synspunkt er den uheldig i sin sammenblanding af genrer,” mente Berlingske Tidendes Yvonne Levy om årets tv-julekalender, som desuden fik kritik for nissernes dyrkelse af "konkurrencemotivet". Dog faldt der roser af til spillemandsmusikken og tegningerne af Svend Otto Sørensen, der også leverede motivet til årets lågekalender.

I 1989 konstaterede Ulla Hjorth Nielsen om "Noget om nisser":
"Kalenderen er velment, men bærer mere præg af tilfældige indfald end af en overordnet plan."

Kalenderkunstner: Svend Otto Sørensen (1972)

> Se 9. afsnit af "Noget om nisser" på dr.dk
> Se 11. afsnit af "Noget om nisser" på dr.dk

NOGET OM NISSER (1972)
Sendt på DR TV kl. 17.45-18.00.
Manuskript: Benny E. Andersen.
Drejebog: Thorkild Demuth.
Dukkespillere: Gunvor Bjerre, Finn Bentzen, Claus Jensen, Tom Nagel, Hanne Willumsen.
Stemmer: Poul Thomsen, Olaf Nielsen, Vigga Bro, Ove Sprogøe.
Årets overskud går til et skoleprojekt for fattige børn i Bangladesh.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar