mandag den 17. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Cirkus Julius (1988)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: MARTIN MIEHE-RENARDS GLEMTE JULEKALENDER

De medvirkende i "Cirkus Julius" (1988) | © DR

I forhold til Provinsafdelingens tidligere kalenderhits, ”Jul i Gammelby” (1979) og ”Jul på Slottet” (1986), var Børnenes Julekalender i 1988 en noget mere skrabet affære. Sparekalenderen ”Cirkus Julius” kostede kun DR et par millioner kroner, og det kunne mærkes på resultatet.

Martin Miehe-Renard ("Jul på Slottet") var primus motor bag ”Cirkus Julius”, som DR sendte ”forskudt direkte” fra Odense. Alle afsnittene blev optaget samme dag, som de skulle sendes i tv. Dermed kunne Martin Miehe-Renard indlægge en dagsaktuel, improviseret reference i hver udsendelse. Formen gav også tv-seerne mulighed for at indsende egne vers til julekalenderen, som de medvirkende efterfølgende satte musik til.

Trods disse udvendige ekkoer af ”Jul og grønne skove” (1980) var ”Cirkus Julius” dog en harmløs og såre konventionel børneserie om et lille familiecirkus, der havde problemer med at betale huslejen til deres vinterophold. I cirkussets beskedne menageri indgik en hvid kanin, en gris og den godmodige gorilla Brutalis, spillet af en mand i kostume. Julekalenderens skurk var den stramtandede Ebba Dagny Blommenfeldt (Lisbeth Gajhede), i daglig tale ”EDB”.

SE 1. AFSNIT AF "CIRKUS JULIUS" (1988) på dr.dk

Indspilningerne foregik i Sukkerkogeriets store scenerum, som Odense Teater stillede til rådighed for produktionen. Alle sekvenser med de to nisser, der bor inde i sukkerkogeriets gamle kedler, var dog båndet på forhånd i Provinsafdelingens studier i Århus. Som drillenisserne Fennikel og Ingefær sås Odense-skuespillerne Hugo Øster Bendtsen og Annegine Federspiel, der også udfyldte rollerne som hhv. cirkusdirektøren, Papa Baldoni, og hans datter, Angelina.

Jyllands-Postens Niels Højlund besøgte optagelserne til ”Cirkus Julius” i løbet af december. I artiklen ”Sikken voldsom trængsel og alarm” beskrev han den hektiske aktivitet i Sukkerkogeriet, hvor tv-holdet mødte ind hver morgen kl. 8:

”De enkle scener er tidskrævende hver især. De indgår desuden i et stramt produktionsforløb, der dagen igennem skal overholdes til punkt og prikke, for at det hele kan være på plads kl. 18.35. Det, der begynder som afslappede arrangementsprøver, bliver efterhånden som dagen skrider frem til prøver i kapløb med tiden”. 
"Mandag er dagen, hvor der for første gang medvirker et større antal børn i stykket. »Det bliver kun lettere med så mange børn i rummet. Så kører vi bare rent reportage-fjernsyn«, lyder en kameramands tekniske konklusion."

Henrik Broni som Brutalis i "Cirkus Julius" (1988) | framegrab © DR

Indspilningerne tog hårdest på Henrik Broni, læreren fra Risskov Skole, som var manden inde i gorillaen Brutalis. Kostumet var så varmt, at Henrik Broni hver eftermiddag svedte mellem tre og fem liter vand under optagelserne. Dragten blev skræddersyet til julekalenderen af DR's kostumedesigner Sanne Scharff, efter at hun måtte opgive at skaffe livagtige abekostumer fra Frankrig og Amerika.

Som optakt til Børnenes Julekalender 1988 viste DR hver dag et fem minutter langt indslag, hvor forfatteren Peter Seeberg delagtiggjorde seerne i sine betragtninger om julen. Seebergs causerier fik ros af anmelderne, mens modtagelsen af selve kalenderserien, ”Cirkus Julius”, stod mål med dens begrænsede ambitioner.

”Manuskriptet er ikke noget at skrive hjem om, og resultatet er blevet en omgang meget lidt morsom lavkomik, tilsat kunstig, overgiven latter og farvestrålende kostumer og kulisser. Og i går var det proklamerede dagsaktuelle islæt en henkastet bemærkning om Jan Mølbys løsladelse,” konstaterede Jesper Malmose i Berlingske Tidende 3.12.1988.

Omslaget til bogen "Cirkus Julius" (1988)
© Kai Flummer/Munksgaard/DR

”Cirkus Julius” er aldrig blevet genudsendt eller udgivet på video, men alle 24 afsnit er tilgængelige på dr.dk/bonanza. Martin Miehe-Renards historie til julekalenderen blev udgivet som bog samtidig med tv-visningen i 1988. Skuespilleren Søren Elung Jensen indtalte samme år historien som lydbånd.

> Se alle 24 afsnit af "Cirkus Julius" på dr.dk/bonanza

Seriens to medvirkende børn, Jon Krassel og Natalie Birk, var håndplukkede fra Det Fynske Balletakademi. Begge fik fri fra deres skolegang i 7. klasse under optagelserne af ”Cirkus Julius” i december 1988. Natalie Birk er i dag kommunikationschef for Sticks'n'Sushi.

Bonusinfo: Folmer Rubæk, der spillede fætter Anton i ”Cirkus Julius”, har medvirket i tre andre DR-julekalendere, ”Jul i Gammelby” (1979), ”Torvet” (1981) og ”Jul på Kronborg” (2000), samt TV 2's ”Brødrene Mortensens Jul” (1998).

CIRKUS JULIUS (1988)
Sendt på DR TV kl. 18.35-19.00
Instruktion: Sandy Grant, Martin Miehe-Renard.
Manuskript: Martin Miehe-Renard.
Musik: Jan Irhøj.
Medvirkende: Hugo Øster Bendtsen, Annegine Federspiel, Henrik Broni, Lisbeth Gajhede, Jon Krassel, Natalie Birk.


Kalenderkunstner: Kai Flummer (1988) - kilde: www.u-landskalenderdr.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar