tirsdag den 18. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Nissebanden i Grønland (1989) + Nissernes ø (2003)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: NISSEBANDEN SLÅR TIL IGEN (OG IGEN)

"Nissebanden i Grønland" (1989) | © Preben Trunshøj/DR

1989: Nissebanden i Grønland

I 1989 havde den sekundære målgruppe til Børnenes Julekalender efterhånden vokset sig så stor, at DR lancerede fortsættelsen af ”Nissebanden” (1984) som ”Julekalenderen for hele familien”.

”Nissebanden i Grønland” tager sin begyndelse, da to magiske meteorsten styrter ned i Grønlands ødemark. Julemanden (Henrik H. Lund) begiver sig straks ud for at finde stjernestenene, før andre får fat på dem. For meteoritterne er tilsyneladende i stand til at opfylde alle tænkelige ønsker, hvilket i værste fald vil gøre Julemanden arbejdsløs.

Nisseagent A-38 (Hans Dal) får besked - pr. brevgås! - om at sende Nissebanden af sted til Julemandens kongsgård i Nordgrønland, så de kan tage sig af årets julegavefabrikation i Julemandens fravær. Samtidig lægger den geskæftige Fiffig-Jørgensen (Christoffer Bro) fra landsbyen Holme-Olstrup sine egne planer for Julemanden.

"Nissebanden i Grønland" (1989) | © Preben Trunshøj/DR

”Nissebanden i Grønland” udsprang af Flemming Jensens store kærlighed til Grønland. I 1970'erne arbejdede Jensen to år som skolelærer på Uummannaq-halvøen, og allerede i 1975 udgav han novellesamlingen ”Vejledning i sælfangst” om sine grønlandske oplevelser. Hans medinstruktør på ”Nissebanden i Grønland”, Per Pallesen, har omtalt denne bog som ”en af de morsomste, der er skrevet på dansk”.

Manuskriptet til ”Nissebanden i Grønland” skrev Flemming Jensen og Hans Dal i 1987 i den lille bygd Ikerasak, hvor Jensen havde boet i sin tid som skolelærer. Det var også omkring Uummannaq, ca. 590 km nord for Polarcirklen, at udendørsoptagelserne til julekalenderen fandt sted i foråret 1989. Her lod DR's tv-hold sig indlogere i den gamle bygning, som tidligere havde huset Den Kongelige Grønlandske Handel.

”Jeg plejer at sige, at når man har med børn og dyr at gøre, så ved man ikke, hvad der sker. Det er da også noget af en rebus, når man skal lave totalbilleder af ti fangere med deres hunde. Oveni har vi så den ubekendte faktor – kulden.”
- instruktør Per Pallesen på locationoptagelse til ”Nissebanden i Grønland” (Politiken 21.4.1989)

Under indspilningerne svingede temperaturen mellem 20 og 40 minusgrader, og Uummannaq-fjorden var dækket af et tykt lag is, som Lunte (Flemming Jensen) og Puk (Ann Hjort) susede ud over på deres hundeslæde. (Ritzau kunne i 2011 meddele, at dette islag nu er smeltet helt væk på grund af klimaforandringer.)

I Per Pallesens biografi, ”Osse li' på en studs” (2010), fortæller Flemming Jensen, at julekalenderens instruktør ikke kunne dy sig for at prøve at føre en hundeslæde på egen hånd. Desværre havde Per Pallesen kun lært kommandoråbet for ”fremad”.

Kirsten Peüliche og Malik Niemann i "Nissebanden på Grønland" (1989)
© Preben Trunshøj/DR

”Idioten havde selvfølgelig glemt, hvordan man får ekvipagen til at stoppe, og er der noget, slædehunde ikke gør, så er det at stoppe af sig selv,” kommenterer Flemming Jensen. Han måtte sætte efter Per Pallesens løbske slæde med en lastbil og kaste sig over på slæden for at standse hundene og redde sin kollega.

Flere af replikkerne i ”Nissebanden i Grønland” blev fremsagt på det lokale sprog uden danske undertekster. Dette var et helt bevidst valg, forklarede Flemming Jensen i DR2's temalørdag om julekalendere (2001):
”Vi prøvede at lave en kalender, hvor familien skulle samles og se det. Dermed var jo også de små med, og de skulle ikke være afhængige af en tekstning. Og så syntes jeg, at der var noget smukt ved, at det grønlandske indgik som en naturlig del af det.”

Efter at julekalenderens 11. afsnit i detaljer skildrede, hvordan man skyder og flår en sæl, modtog DR dog en del negative seerreaktioner. Mange voksne mente, at dette indblik i en ægte grønlandsk fangerfamilies hverdag var en tand for blodigt for de yngste seere.

SE FLEMMING JENSEN FORTÆLLE OM "NISSEBANDEN I GRØNLAND"
(DR2 Temalørdag 22.12.2001)

Takket være instruktøren Per Pallesens professionalisme og Flemming Jensens lokalkendskab gik de 40 dages indspilninger i Grønland kun en halv dag over tiden. Resten af indendørsscenerne til julekalenderen blev optaget hjemme i TV-Byen.

B&U-afdelingen brugte 18 mio. kroner på at producere ”Nissebanden i Grønland”, som med hele tre repriser i 1993, 2002 og 2011 er en af DR's hyppigst genudsendte julekalendere. Ved premieren i 1989 roste kritikerne de flotte scenerier fra Grønland, om end der også lød enkelte forbehold over for manuskriptet:

”Flemming Jensen er dansk humors svar på Jørgen Clevin. Alt kan klippes ud, skæres til og sættes op, så det trækker sympatisk i smilebåndet. Disse kvaliteter kommer rigeligt frem i årets flotte julekalender … [der er] endnu større og endnu flottere, som det hedder når en film får en anden del. Jensen er arkitekt til kalenderens Stephen Spielbergske plot … og forfatter til tomgangsdialogerne på indlandsisen.”
- Bo Tao Michaëlis, Berlingske Tidende 05.12.1989

”Nissebanden i Grønland” udkom i bogform i 1989 med illustrationer af Susanna Hartmann. To år senere indtalte Flemming Jensen hele molevitten på tre lydbånd, og i 1992 udgav DR en todelt tegnsprogversion på VHS, genfortalt for døve af Sussi Toft.

"Nissebanden i Julemandens land" på Odense Teater 2012
© Stamp Reklamefoto

I 2012 bearbejdede Flemming Jensen ”Nissebanden i Grønland” til musicalen ”Nissebanden i Julemandens land” (2012), som han selv instruerede på Odense Teater med ny musik af Hans Dal. Flemming Jensen valgte dog at overdrage sin signaturrolle som pulternissen Lunte til en yngre skuespiller, Anders Momme.

Bonusinfo: Finn Nielsen, der overtog Skipper-rollen fra Lars Knutzon i ”Nissebanden i Grønland”, forelskede sig under indspilningerne i Ann Hjort, der spillede Puk, Nissebandens nye medlem. Finn Nielsen og Ann Hjort dannede par i 20 år, men blev skilt i 2010.

Malik Niemann Jensen, der som 13-årig spillede den grønlandske dreng Inuk i ”Nissebanden i Grønland”, er søn af Arne og Grethe Niemann, som i 1989 åbnede Uummannaqs første hotel. Malik Niemann Jensen arbejder i dag som pilot for Air Greenland.

NISSEBANDEN I GRØNLAND (1989 + 1993, 2002, 2011)
Sendt på DR TV kl. 18.00-18.30 (1989).
Instruktion: Per Pallesen (alle lige datoer samt 1/12), Flemming Jensen (ulige datoer undtagen 1/12)
Manuskript: Flemming Jensen efter ide af Hans Dal og Flemming Jensen.
Musik: Hans Dal. 
Faste medvirkende: Finn Nielsen, Kirsten Peüliche, Ann Hjort, Arne Hansen, Flemming Jensen, Malik Niemann, Hans Dal, Christoffer Bro, Terese Damsholt, Poul Bundgaard, Benny Hansen, John Martinus, William Kisum, Johannes Therkeldsen.



2003: Nissernes Ø

Den nye Nissebande i "Nissernes ø" (2003)
© Bjarne Bergius Hermansen/DR

Kun Lunte var tilbage fra 1980'ernes oprindelige agenthold, da Flemming Jensen i 2003 gav sine to Nissebandeserier en forkølet efternøler i form af "Nissernes ø". En ny bande blev sammensat til formålet: Søren Pilmark som den islandske fitnisse Figur, Pia Rosenbaum som komfurnissen Sugar, Trine Gadeberg som universitetsnissen Pyt og Roger Matthiesen som calypsonissen Jo Jo.

Længere nede ad rollelisten kom Niels Olsen på overarbejde, idet han både spillede skurken Fornøje-Frederick og alle hans håndlangere. Et par gamle kendinge fra ”Nissebanden på Grønland”, hr. og fru Fiffig-Jørgensen (Christoffer Bro og Terese Damsholt), blev denne gang sekunderet af stand-up-komikerne Jan Gintberg og Mick Øgendahl. Sidstnævnte fik sin skuespildebut som Fiffig junior i ”Nissernes ø”.

Jesper Christensen og Niels Olsen i "Nissernes ø" (2003)
© Søren Hartvig/DR 

DR's julekalenderflagskib anno 2003 bragte den nye Nissebande til Sankt Croix i Caribien. Her blev deres slægtninge efterladt i 1917, da danskerne overdrog De Danskvestindiske Øer til USA. For at få hævn over dette forræderi har en bitter, amerikansk julemand (Jesper Christensen) stjålet en mytisk isdiamant fra den rigtige Julemand i Grønland – og den skal selvfølgelig leveres tilbage.

”Dybest set handler historien om den kommercielle julemand kontra den ægte,” forklarede Flemming Jensen i DR's pressemateriale til ”Nissernes ø” og drog dermed en – sikkert ubevidst – tematisk parallel til Poul & Nulles ”Jul og grønne skove” fra 1980. Som Nissebandens ophavsmand valgte Flemming Jensen denne gang selv at instruere sin historie og gav i stedet forgængernes instruktør, Per Pallesen, en birolle som ”sprogbegavet vildnisse”.

Egentlig rakte DR's produktionsmidler ikke til at forløse Flemming Jensens ambitiøse idé, da han i 2000 præsenterede sit oplæg til en globetrottende familiejulekalender. Men da DR's journalister valgte at gå i strejke, kom de overskydende penge ”Nissernes ø” til gode. B&U lagde den 22 mio. kroner dyre opgave i entreprise hos det århusianske produktionsselskab Frontier Media, der havde erfaring med både julekalendere og special effects fra TV 2's fire Pyrus-serier (1994-2000).

Lunte (Flemming Jensen) og eksprespelikanen Mette Wuns
© Poul Iversen/Frontier Media

I marts 2003 instruerede Flemming Jensen sin ven Jesper Klein i de første scener til ”Nissernes ø”. Eftersom produktionen modtog støttemidler fra Den Vestdanske Filmpulje, måtte de østjyske byer Tirstrup og Tilst gøre det ud for sjællandske Holme-Olstrup.
Herefter vendte Nissebanden tilbage til Spraglebugten ved Uummannaq, hvor ”Nissebanden i Grønland” blev indspillet. Denne gang boede holdet på Hotel Uummannaq – ejet af Arne Niemann, far til Malik, der spillede Inuk i julekalenderen fra 1989.

I juli og august fulgte seks optageuger i Sankt Croix, hvor tv-holdet skød scener på øens gamle fort og spærrede hovedgaden i Christiansted af for trafik elleve dage i træk. "Today the main street is closed. Hollywood is working," lød den lokale morgenradios melding til beboerne.
Til sidst lejede Frontier Media sig ind i fire af TV-Byens studier for at optage indendørsscenerne til ”Nissernes ø”. Medio november forelå de første seks afsnit i færdigredigeret stand. De sidste blev afleveret til DR den 9. december.

”Nissetøj kan bestemt ikke anbefales i over 30 graders varme”
- Trine Gadeberg (Pyt) om at optage julekalender på Sankt Croix (Fyens Stiftstidende 8.12.2003)

Med et gennemsnit på 832.000 seere hver aften tabte ”Nissernes ø” slaget mod TV 2's kalenderserie, ”Jesus og Josefine”. Det hjalp muligvis heller ikke på sagen, at DR valgte at rykke den daglige visning af julekalenderen til kl. 18.00 i stedet for det mere attraktive sendetidspunkt kl. 19.30, som Flemming Jensen øjensynligt var blevet stillet i udsigt.

Christoffer Bro og Mick Øgendahl i "Nissernes ø" (2003)
© Søren Hartvig/DR

Blandt anmelderne herskede der rørende enighed om, at magien udeblev i tredje ombæring af Nissebandens eventyr.
”Mandagens afsnit af ”Nissernes ø” var mildest talt kaotisk og virkede mest af alt som en dårlig dansk sommerrevy, hvor Niels Olsen, Pia Rosenbaum og Søren Pilmark fjollede rundt i Caribien sammen med en masse forvildede calypsonisser og en strandet julemand,” mente Jens Andersen i Berlingske Tidende 2.12.2003.

Selv skrev jeg (Brie) på websitet timecodes.dk i december 2003:
”Tiden synes at være løbet fra Flemming Jensens knirkende revykomik, der ender med at snakke børnene ihjel, mens de voksne under nissesekvenserne kan ærgre sig over, hvor meget der tabes på gulvet i den rodede udførelse. Budgettets 22 millioner kroner synes hovedsagelig at være brugt på rejseudgifter (Grønland og Vestindien) samt lønninger til de mange overagerende skuespillere.”

”Intet mindre end skandaløst ringe”
- Henrik Palle om ”Nissernes Ø” i Politiken 1.12.2004

”Nissernes ø” udkom på dvd i 2004 med en halv times bag kameraet-dokumentar som ekstramateriale. DR1 genudsendte serien i 2008.

Bonusinfo: Samtidig med premieren på DR1 i december 2003 blev ”Nissernes ø” også vist i Grønland og det tidligere Dansk Vestindien. På Jomfruøernes public service-station, WTJX-TV Channel 12, gik julekalenderen under titlen ”Island of the Pixies”.

Jan Gintberg som nissedoktor i "Nissernes ø" (2003)
© Søren Hartvig/DR

NISSERNES Ø (2003 + 2008)
Sendt på DR1 kl. 18.00-18.30 (2003).
Produktionsselskab: Frontier Media for DR.
Instruktion og manuskript: Flemming Jensen.
Musik: Hans Dal.
 Medvirkende: Flemming Jensen, Trine Gadeberg, Søren Pilmark, Pia Rosenbaum, Roger Matthiesen, Jesper Christensen, Niels Olsen, Christoffer Bro, Terese Damsholt, Mick Øgendahl, Kristian Halken, Rasmus Lyberth, Kasáluk Qaviqaq, Lotte Nygaard, Jan Gintberg, Jesper Klein, Søs Egelind, Per Pallesen, Henrik Lykkegaard m.fl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar