torsdag den 4. februar 2016

Location Copenhagen 1: "Den danske pige" (Storbritannien/USA m.fl. 2015)

Det kan næppe være undgået nogens opmærksomhed, at det oscarnominerede periodedrama ”Den danske pige” (The Danish Girl), som har biografpremiere i dag, til dels er indspillet i København.



Holdet bag ”Den danske pige” besøgte hovedstaden sidst i marts 2015 for at optage en række scener på de steder i indre København, hvor historiens hovedpersoner, Einer og Gerda Wegener (spillet af hhv. Eddie Redmayne og Alicia Vikander), færdedes i 1920'erne.

Men faktisk havde det britiske selskab Working Title, som er filmens hovedproducer, planlagt at skyde de københavnske optrin i Bruxelles. Først da Copenhagen Film Fund trådte til med et tilbud om seks millioner kroner i produktionsstøtte, lod Working Title sig overtale til at bruge ti optagedage i den danske hovedstad.

De københavnske optagelser var centreret omkring Nyhavn, hvor instruktøren Tom Hooper og hans filmhold skruede tiden 90 år tilbage og genskabte et fiskemarked på kajgadens nordside (i øvrigt i frost og stiv kuling). Filmfan Hanne Sølvsten indfangede mylderet af statister, kostumer og rekvisitter – samt Eddie Redmayne i pelskrave – med sit kamera:


(Billeder venligst stillet til rådighed af Hanne Sølvsten)


”Den danske pige” indeholder desuden scener optaget på følgende lokaliteter i København:


"Den danske pige": Kort over filmens locations i København (visitcopenhagen.dk)

Atriumgården i Københavns Rådhus dublerer i "Den danske pige" for et hospital i den tyske by Dresden. På grund af logistiske problemer i Paris endte filmholdet også med at optage flere af historiens pariserscener i København. Dette forklarer, hvorfor Marmorkirken (Frederiks kirke) ifølge ”Den danske pige” ligger i den franske hovedstad.

Marmorkirken - framegrab fra traileren til "Den danske pige" (2015)

Mest distraherende for et dansk publikum er dog de knejsende fjelde, som omgiver Einer Wegeners barndomsegn ved Vejle Fjord. Det østjyske landskab var åbenbart ikke imposant nok for Tom Hooper & Co., som i stedet fandt det ønskede sceneri mange hundrede kilometer længere nordpå ved Norges kyster – og vestpå ved øen Sheppey i Den Engelske Kanal.

> Tom Hooper: Derfor er der bjerge i Vejle Fjord (TV2.dk)

"Vejle Fjord" - framegrab fra traileren til "Den danske pige" (2015)

Ellers er det stærke danske islæt i ”Den danske pige” en stor fjer i hatten til Copenhagen Film Fund, der blev stiftet i 2013. Bl.a. Producentforeningen, Region Hovedstaden og en række hovedstadskommuner står bag initiativet, der skal lokke flere internationale film- og tv-produktioner til København og omegn.

Ifølge business.dk har investeringen i ”Den danske pige” allerede tjent sig ind. Copenhagen Film Funds direktør, Thomas Gammeltoft, vurderer, at de ti optagedage i København har indbragt byens erhvervsliv 14 millioner kroner i omsætning. VisitDanmark forventer også øget tilstrømning af turister efter ”Den danske pige” og håber, at den oscarnominerede prestigefilm kan være med til at pynte på Danmarks pt. blakkede brand i udlandet.

”Den danske pige” (The Danish Girl) er en britisk-amerikansk-belgisk-tysk-dansk koproduktion. Filmen er nomineret til fire priser ved årets oscaruddeling, der finder sted i Los Angeles natten til 29. februar (dansk tid).

> Artikel: ”København scorer millioner på Oscar-nomineret storfilm” (business.dk)
> Læs mere om Copenhagen Film Fund



LOCATION COPENHAGEN – ny artikelserie på Bries Blog-O-Rama

”Den danske pige”, som har biografpremiere i Danmark i dag, markerer et gennembrud for Copenhagen Film Funds bestræbelser for at hente flere internationale filmproduktioner til København. Men den er langtfra det første eksempel på, at en udenlandsk film har lagt vejen forbi vores lille kongerige.

Siden midten af 1950'erne har adskillige internationale spillefilm fra Nordamerika, Europa og Asien foreviget København – og især turistmagneten Nyhavn – på mere eller mindre troværdig vis.

På Bries Blog-O-Rama vil du i artikelserien ”Location Copenhagen” fremover kunne læse om tidligere udenlandske fiktionsfilm, som enten foregår i København eller er delvist optaget i den danske hovedstad.

Flere af filmene er for længst gået i glemmebogen, og ofte med god grund. Men selv de mest obskure B-fiaskoer har historisk værdi som vidnesbyrd om Københavns udvikling – og set med danske øjne er det næsten altid morsomt at opleve, hvordan fremmede filmskabere gennem årene har valgt at skildre H.C. Andersens danske ”eventyrland”.

> Mere ”Location Copenhagen” på Bries Blog-O-Rama

Ingen kommentarer:

Send en kommentar