tirsdag den 11. december 2012

50 år med DR's julekalendere: Kikkebakke Boligby (1977) + Eldorado for dyr (1985)

1. december 2012 er det 50 år siden, at DR viste sin første tv-julekalender. Hver dag indtil den 24. december fejrer Bries Blog-O-Rama ”Børnenes Julekalender” ved at se tilbage på et halvt århundredes dansk tv-historie med stangdukker, drillenisser, tagmus og provoer i jordhuler.

I DAG: DEN AF OLE LUND KIRKEGAARD!

"Kikkebakke Boligby" (1977) | © DR

Stangdukkekalenderen ”Kikkebakke Boligby” (1977) udspiller sig i og omkring etagehuset Kikkebakke (endnu en dekoration af Jørn Matthiasen). En af facaderne er pillet af bygningen, så seerne kan titte ind til de farverige beboere.

I stueetagen huserer den mavesure hr. Gniske (veloplagt indtalt af Olaf Ussing). Gniske er konstant ved at få en prop over, hvor rædsomt alting er. Hans overbo er livstykket fru Vivaldi (Lily Broberg), som dagligt producerer kilometervis af spaghetti på opdrag af ”spaghetticentralen”.

Fru Vivaldi: Hr. Gniske, er De ikke lige sød at hente den?
Hr. Gniske: Jeg er aldeles ikke sød. Jeg er u-sød!
– "Kikkebakke Boligby", afsnit 15

Øverst oppe bor opfinderen Alfred (Frits Helmuth), der elsker at vaske op. Hans kone, Carla (Annegrethe Nissen), er glad for dyr, og deres børn, Bertha (Susse Wold) og Freddy (Hanne Willumsen), kurer gerne ned ad nedløbsrøret i stedet for at tage trappen. Denne uskik bryder hr. Gniske sig naturligvis ikke om.

Persongalleriet tæller også en skorstensfejer, en købmand, en fejemand, en kvindelig brandchef og et stilfærdigt mappedyr, der viser sig at være bomstærk muskelmand i sin fritid. På bakketoppen bor to ekstremt nysgerrige mennesker, der med slet skjult forargelse udspionerer naboerne fra deres altaner. Deres huse kan endda rotere på deres sokler for bedre at kunne følge med i alt, hvad der foregår.

Endelig har byens matador, den maniske Bo Matrikelhys (Gotha Andersen), for vane at brøle gennem gaderne i sit hajlignende, lyserøde dollargrin.


Med ”Kikkebakke Boligby” tilrettelagde Per G. Nielsen sin tredje stangdukkekalender for B&U. Julekalenderen fra 1977 opnåede dog ikke helt samme popularitet som ”Vinterbyøster” (1973) og ”Jullerup Færgeby” (1974) – og det til trods for, at historien denne gang blev leveret af den berømte børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaard.

"Julekalenderen i fjernsynet er smadderkedelig. De dér dumme dukker, der hænger i snore og ser dumme ud, altså! Når de snakker eller spiser spaghetti, gør de det bare slet ikke rigtigt, for de bevæger ikke ansigtet!"
- Nicki, 6 år, til Berlingske Tidende 10.12.1977

I et interview med Berlingske Tidende 17.9.1977 fortalte Ole Lund Kirkegaard, at han havde forsøgt at lægge lidt galskab ind i sine manuskripter til ”Kikkebakke Boligby”: "Ingenting får børnene til at få det bedre, end når far og mor pludselig bliver splittergale og foretager sig noget forrykt og vanvittigt. Noget levende.”

Politikens tv-anmelder måtte imidlertid konstatere om ”Kikkebakke Boligby”, at der ikke var ”helt så meget spræl, som der plejer at være i Ole Lund Kirkegaards ting. Er det mon TV-folkene, der har krævet så meget 'bearbejdelse' af manuskriptet, at det er gået ud over sprællet?” (7.12.1977)

SE 1. AFSNIT AF "KIKKEBAKKE BOLIGBY" MED "ELDORADO FOR DYR" (1985) på dr.dk

Af de få interviews, som Ole Lund Kirkegaard gav i tiden mellem "Kikkebakke Boligby" og sin død i 1979, fremgik det da også, at forfatteren ikke brød sig om at samarbejde med andre om sine historier. (Per G. Nielsen og Jesper Klein er krediteret for ”TV-bearbejdelse” af Ole Lund Kirkegaards oplæg til julekalenderen.)

”Jeg mister fuldstændig min åndelige potens, når jeg forsøger,” sagde Ole Lund Kirkegaard i 1979 om at arbejde for tv.

Efter ”Kikkebakke Boligby” besluttede B&U at stoppe produktionen af dukkekalendere, da disse stjal for mange penge og kræfter fra arbejdet med de daglige børne- og ungdomsudsendelser. Først med den satiriske DR2-voksenkalender ”Yallahrup Færgeby” (2007) vendte stangdukkerne tilbage til julekalenderuniverset.

”Kikkebakke Boligby” blev genudsendt i 1985 og udgivet på dvd i 2008.

KIKKEBAKKE BOLIGBY (1977 + 1985)
Vist på DR TV kl. 18.40-19.00 (1977).
Producer: Per G. Nielsen.
Manuskript: Ole Lund Kirkegaard; tv-bearbejdelse: Jesper Klein, Per Nielsen.
Musik: Lasse Lunderskov.
Stemmer: Olaf Ussing, Jesper Klein, Annegrethe Nissen, Susse Wold, Hanne Willumsen, Frits Helmuth, Lily Broberg, Gotha Andersen, Peter Kitter, Sitter Horne-Rasmussen.
Årets overskud går til ulandsarbejde blandt børn og unge kvinder i Sri Lanka.

Kalenderkunstner: Jørn Mathiassen (1977).


Eldorado for dyr (1985)

På grund af julekalendernes udvidede sendetid i 1980'erne måtte B&U producere en ny rammehistorie til ”Kikkebakke Boligby”, da denne skulle genudsendes i 1985.

Jesper Klein, Hanne Willumsen og Finn Bentzen havde ramt plet i 1982, da de skrev ”Avisen” med redaktør Tryksen som påhæng til reprisen af ”Jullerup Færgeby”. Så det virkede naturligt, at trioen forsøgte sig igen i 1985 med ”Eldorado for dyr”.

De 24 afsnit (af ca. ti minutters varighed) var henlagt til en lille butik, der solgte fantasifuldt tilbehør til kæledyr. Butikkens ejer, Ludvig, døjede nemlig med en særdeles uheldig allergi over for dyrehår, der fik ham til at nyse, når blot kunderne omtalte deres kæledyrs bløde pels.

Poul Thomsen (fra "Dus med dyrene") som vandrende pind-entusiast og Søren Østergaard som Ludvig i "Eldorado for dyr" (1985) | framegrab © DR

Søren Østergaard havde en af sine tidlige tv-roller som Ludvig, og Pia Rosenbaum spillede servitricen Guddi, som Ludvigs hjerte bankede for. Desværre var ”Eldorado for dyr” ikke halvt så vellykket som ”Avisen”.

”Kalenderen gør mange forsøg på at være morsom, men egentlig er Ludvig, i Søren Østergårds gestaltning, mere tragisk end sjov. Som småbørnsunderholdning skyder kalenderen langt over målet,” konstaterede Ulla Hjorth Nielsen i sit speciale ”Børnenes Julekalender i 25 år” (1989).

ELDORADO FOR DYR (1985)
Sendt på DR TV kl. 18.50-19.15 (med "Kikkebakke Boligby")
Instruktion: Finn Bentzen
Manuskript: Finn Bentzen, Jesper Klein, Hanne Willumsen.
Musik: Lasse Lunderskov.
Medvirkende: Søren Østergaard, Pia Rosenbaum, Gerz Feigenberg, Kjeld Nørgaard, Kirsten Rolffes, Finn Nielsen, Grethe Sønck, Poul Thomsen, Christoffer Bro m.fl.
Årets overskud går til temaet „Rent vand – et sundt liv“.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar